Varför grönkål inte borde sparas till julbordet
Grönkål brukar oftast förknippas med julen, men det är faktiskt en av de mest näringsrika grönsakerna vi har som innehåller fullt av olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Grönkål innehåller B2, B3, B6, K-vitamin, C-vitamin, folat, betakaroten, magnesium, zink, jod och järn. Därför borde den inkluderas oftare än en gång om året, tycker jag.
Tack vare de antioxidanter som grönkål bär på förebygger den cancer. Polyfenoler heter antioxidanterna som ser till att cancerceller inte utvecklas. Grönsaken skyddar dessutom mot blodproppar, eftersom de nyttiga ämnena i den sänker halterna av onyttigt fett i blodet. Den stärker också benen eftersom den innehåller väldigt mycket kalk. För er som behöver lite extra järn i kroppen är grönkål också väldigt bra. Det är en av de främsta järnkällorna, vilket gör det till ett väldigt bra val för vegetarianer i synnerhet.
Grönkål är dessutom bra för huden och synen och ger energi.
Här länkar jag till ett recept på Iforms hemsida till en grönkålssallad.
PS: Kokar du grönkålen, spara vattnet och drick! Mycket av de nyttiga ämnena vi vill ha i oss hamnar i vattnet när grönsakerna kokas.

Ät gott och lev väl!
/Emma
Källor: Iform, näringsexpert Martin Kreutzer
Då vill jag passa på att tipsa om ett nyttigt snacks som man kan göra av grönkål, nämligen grönkålschips! http://vardag.nu/enkla-gronkalschips-lchf/ Har tyvärr inte testat själv än, men tänker göra det så snart som möjligt!
Kraam!/Elk